Zapiekanka hawajska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka przypadnie każdemu do gustu kto lubi połączenie szynki i ananasa. Chrupkie tosty nadają jej niecodziennego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki)
    15 dag szynki (w plastrach)
    15 dag żółtego sera (w plastrach)
    puszka ananasów
    4 kromki pieczywa tostowego
    330 g kremówki
    2 jajka
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz
    gałka muszkatałowa

Zapiekanka hawajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z jajkami. Zalewamy warzywa. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach C. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca. Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy