Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie, łatwo i niedrogo - tak jak lubię :)

  • 60 min

Składniki:

  • 800g ziemniaków
    500g grzybów (podgrzybki, borowiki lub pieczarki)
    2 cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    1 zabek czosnku
    2 żółtka jajka
    150g jogurtu naturalnego
    70g sera brie
    sól, pieprz
    kiełki rzodkiewki

Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimna woda.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. 2/3 ziemniaków wyłożyć na dno naczynia. Lekko osolić i popieprzyć.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekana cebulę. Dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem. Chwilkę dalej smażyć, a następnie wszystko wyłożyć na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi ziemniakami.
  • 4. Jogurt naturalny rozmieszać z żółtkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić przyprawami. Gotowym sosem polać ziemniaki i grzyby znajdujace się w naczyniu żaroodpornym. Na samym końcu posypać wszystko kawałkami sera brie.
  • 5. Zapiekać w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50 minut.
    Przed podaniem posypać kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy