Zapiekanka grzybowa

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa jest prosta, ale oryginalna.

Składniki:

  • 12 dag suszonych grzybów
    1 l mleka
    80 dag ziemniaków
    2 cebule
    2 łyżki masła
    100 ml śmietany 18-proc.
    łyżeczka mąki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na noc. Następnie wlewamy ok. 200 ml wody i gotujemy 50 minut. Grzyby odcedzamy, wywar zachowujemy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w plastry.
  • 3. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na maśle. Wlewamy wywar z grzybów. Mieszamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając,
    gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy i wlewamy do sosu.
  • 4. W natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym układamy
    na przemian ziemniaki i grzyby. Zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować