Zapiekanka grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na noc. Następnie wlewamy ok. 200 ml wody i gotujemy 50 minut. Grzyby odcedzamy, wywar zachowujemy.
2.Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w plastry.
3.Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na maśle. Wlewamy wywar z grzybów. Mieszamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając,
gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy i wlewamy do sosu.
4.W natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym układamy
na przemian ziemniaki i grzyby. Zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 °C.
Komentarze