Zapiekanka gryczana z dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę opłukać i przesypać do garnka. Zalać posolonym wrzątkiem, aby wody było o 2 cm więcej niż kaszy. Dodać łyżkę masła. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 10 min. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aby kasza spęczniała.
2.Fetę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką. Pokroić w plasterki, połowę odłożyć, a resztę podsmażyć na łyżce masła.
3.Kaszę rozdrobnić widelcem, dodać sery i podsmażone pieczarki. Wbić jajka. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić.
4.Żaroodporne naczynie (bądź keksówkę) posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć kaszę. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 45 min w 180 st. C.
Podawać z sosem.
Komentarze