Zapiekanka gryczana z dwoma serami

0 (0 ocen)

Dla smakoszy kaszy gryczanej i serów.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
    20 dag sera pleśniowego
    20 dag sera feta
    30 dag pieczarek
    4 jajka
    3 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Zapiekanka gryczana z dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę opłukać i przesypać do garnka. Zalać posolonym wrzątkiem, aby wody było o 2 cm więcej niż kaszy. Dodać łyżkę masła. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 10 min. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aby kasza spęczniała.
  • 2. Fetę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką. Pokroić w plasterki, połowę odłożyć, a resztę podsmażyć na łyżce masła.
  • 3. Kaszę rozdrobnić widelcem, dodać sery i podsmażone pieczarki. Wbić jajka. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić.
  • 4. Żaroodporne naczynie (bądź keksówkę) posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć kaszę. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 45 min w 180 st. C.
    Podawać z sosem.

Komentarze

Podobne przepisy