Zapiekanka frytkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przyrządzam frytki na wiele sposobów. W połączeniu z mięskiem i warzywami smakują super.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dla 3 osób
    Ok. 700-800 g frytek
    500 g fileta z kurczaka
    350 g pieczarek
    ½ puszki kukurydzy
    15 dkg startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Zapiekanka frytkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta umyć i oprószyć przyprawa do gyrosa , kurkumą oraz papryką w proszku. Obsmażyć na oleju. Gotowe odłożyć na kilka minut a następnie porozrywać na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić i przesmażyć- doprawić. Frytki usmażyć na oleju- dobrze odsączyć. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę frytek i lekko posypać serem. Na ser nakładamy mięso, pieczarki , kukurydzę i znów lekko posypujemy serem. Nakładamy drugą część frytek i posypujemy resztą sera. Naczynie wkładamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do temp ok. 180 stopni aby ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu zapiekankę polewamy keczupem oraz sosem czosnkowym. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Aby ograniczyć liczbę kalorii frytki zamiast smażyć można upiec w piekarniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować