Zapiekanka frytkowa

  • wyświetlono: 590 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przyrządzam frytki na wiele sposobów. W połączeniu z mięskiem i warzywami smakują super.

Sabcia
  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Dla 3 osób
Ok. 700-800 g frytek
500 g fileta z kurczaka
350 g pieczarek
½ puszki kukurydzy
15 dkg startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka frytkowa

  • 1. Fileta umyć i oprószyć przyprawa do gyrosa , kurkumą oraz papryką w proszku. Obsmażyć na oleju. Gotowe odłożyć na kilka minut a następnie porozrywać na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić i przesmażyć- doprawić. Frytki usmażyć na oleju- dobrze odsączyć. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę frytek i lekko posypać serem. Na ser nakładamy mięso, pieczarki , kukurydzę i znów lekko posypujemy serem. Nakładamy drugą część frytek i posypujemy resztą sera. Naczynie wkładamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do temp ok. 180 stopni aby ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu zapiekankę polewamy keczupem oraz sosem czosnkowym. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Aby ograniczyć liczbę kalorii frytki zamiast smażyć można upiec w piekarniku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Frytki pieczarki kurczak

Komentarze

Podobne przepisy

zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: agarybak76

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Jedna z naszych ulubionych zapiekanek,...

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Dodane przez: agarybak76

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Smaczna, sycąca zapiekanka, z tego...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym...

Zapiekanka szparagowa

Dodane przez: mysza75

Zapiekanka szparagowa

Zapiekanka która w sobie szpinak,...

Zapiekanka a’la bolognese

Dodane przez: 2milutka

Zapiekanka a'la bolognese

Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym,...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Zapiekanka Szybki Obiad

Propozycja na szybkie danie zapiekane,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE