Zapiekanka frytkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć i oprószyć przyprawa do gyrosa , kurkumą oraz papryką w proszku. Obsmażyć na oleju. Gotowe odłożyć na kilka minut a następnie porozrywać na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić i przesmażyć- doprawić. Frytki usmażyć na oleju- dobrze odsączyć. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę frytek i lekko posypać serem. Na ser nakładamy mięso, pieczarki , kukurydzę i znów lekko posypujemy serem. Nakładamy drugą część frytek i posypujemy resztą sera. Naczynie wkładamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do temp ok. 180 stopni aby ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu zapiekankę polewamy keczupem oraz sosem czosnkowym. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
Aby ograniczyć liczbę kalorii frytki zamiast smażyć można upiec w piekarniku
Komentarze