Zapiekanka francuska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką socjologii. Lubię gotować, ale z braku czasu zwykle są to dania szybkie. Przepis na tę zapiekankę dostałam od mamy.

Składniki:

  • ● 1,5 kg świeżego szpinaku
    ● 20-25 dag różnych wędlin lub resztek pieczeni
    ● 4 jajka
    ● 1 łyżka masła
    ● 2 łyżki posiekanych pestek dyni
    ● 1,5 szklanki mleka
    ● 4-5 łyżek mąki
    ● 4-5 ząbków czosnku
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● suszony tymianek
    ● 3-4 cienkie plastry słoniny

Zapiekanka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka francuska 1. Liście szpinaku odrywamy
    od zgrubiałych łodyg i dokładnie
    myjemy. Następnie wrzucamy
    na osolony wrzątek
    i blanszujemy 1-2 minuty. Odcedzamy
    i przelewamy zimną
    wodą. Liście grubo kroimy
    i mieszamy z roztartym z solą
    czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • Zapiekanka francuska 2. Wędliny lub mięso drobno
    kroimy albo mielimy. Jajka roztrzepujemy,
    mieszamy z mlekiem,
    mąką, solą oraz pieprzem
    i tymiankiem.
  • Zapiekanka francuska 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Boki i dno
    naczynia posypujemy pestkami
    dyni i wykładamy szpinak.
    Dodajemy wędlinę, polewamy
    ciastem naleśnikowym,
    a wierzch przykrywamy plasterkami
    słoniny. Pieczemy ok.
    50 minut w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy