Zapiekanka francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku odrywamy
od zgrubiałych łodyg i dokładnie
myjemy. Następnie wrzucamy
na osolony wrzątek
i blanszujemy 1-2 minuty. Odcedzamy
i przelewamy zimną
wodą. Liście grubo kroimy
i mieszamy z roztartym z solą
czosnkiem i sokiem z cytryny.
2.Wędliny lub mięso drobno
kroimy albo mielimy. Jajka roztrzepujemy,
mieszamy z mlekiem,
mąką, solą oraz pieprzem
i tymiankiem.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Boki i dno
naczynia posypujemy pestkami
dyni i wykładamy szpinak.
Dodajemy wędlinę, polewamy
ciastem naleśnikowym,
a wierzch przykrywamy plasterkami
słoniny. Pieczemy ok.
50 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 °C.
Komentarze