Zapiekanka drobiowo-serowa z otrębami owsianymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was najprostszy przepis na bardzo smaczną zapiekankę drobiowo- serową. Swoją zapiekankę zrobiłam z filetów z piersi indyka, ale równie dobrze można ją zrobić z kurczaka, albo wymieszać kurczaka z indykiem i zapewniam, że smak będzie tak samo rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 450g mięsa z filetów indyka
    – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 80g otrębów owsianych
    – 1op. serka bieluch (150g)- można zastąpić kefirem, jogurtem naturalnym typu greckiego lub maślanką
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, oregano, granulowany czosnek, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka drobiowo-serowa z otrębami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać otręby, proszek do pieczenia, serek bieluch, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. W tym czasie ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, mięso pokroić w drobną kostkę.
    Pokrojone mięso i ser dodać do masy, wymieszać dokładnie, przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut.

    Smacznego :)

Porady

*Ja piekę w formie silikonowej (18cm), więc niczym nie smaruję ani nie wyścielam papierem do pieczenia, natomiast zwykłą lub szklaną formę należy posmarować ulubionym tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować