Zapiekanka domowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wymyśliłam sama

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -Paczka makaronu
    -mięso mielone 0,5 kg
    -1 średnia papryka
    -0,3 kg pieczarek
    -3 duże cebule
    -0,5 majonezu
    -czosnek
    -wegeta
    -śmietana lub jogurt naturalny
    -ser

Zapiekanka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na al dante w osolonej wodzie i odstawić na cedzak. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przysmażyć i dodać mięso mielone. Usmażone odstawić. Następnie osobno na patelnię należy przysmażyć pieczarki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, układamy na dno warstwę makaronu, no to warstwę mięsa mielonego, pieczarek i paprykę pokrojoną w małe paski. Wszystko przysypujemy wegetą i cienko polewamy sosem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wkładamy starty na tarce żółty ser, przykładamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w ok. 80 C na 40 min.
    SOS:
    Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem. Można doprawić sos według swoich oczekiwań.

Porady

Ja do SOS-u czosnkowego dodaje więcej czosnku i doprawiam go po swojemu aby miał lepszy i wyrazisty smak :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy