Zapiekanka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na al dante w osolonej wodzie i odstawić na cedzak. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przysmażyć i dodać mięso mielone. Usmażone odstawić. Następnie osobno na patelnię należy przysmażyć pieczarki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, układamy na dno warstwę makaronu, no to warstwę mięsa mielonego, pieczarek i paprykę pokrojoną w małe paski. Wszystko przysypujemy wegetą i cienko polewamy sosem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wkładamy starty na tarce żółty ser, przykładamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w ok. 80 C na 40 min.
SOS:
Majonez mieszamy ze śmietaną i czosnkiem. Można doprawić sos według swoich oczekiwań.
Porady
Ja do SOS-u czosnkowego dodaje więcej czosnku i doprawiam go po swojemu aby miał lepszy i wyrazisty smak :)
Komentarze