Zapiekanka czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka nie tylko dla wielbicieli czosnku.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki ze szpinakiem
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    1 opakowanie warzyw na patelnię
    1 duży kubek śmietany 18 %
    Średnia główka czosnku
    Sól, pieprz
    15 dag sera żółtego

Zapiekanka czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka czosnkowa przed włożeniem do piekarnika 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do śmietany. Śmietanę doprawiamy solą oraz pieprzem. Powinna być pikantna, gdyż kurczak i warzywa nie są przyprawione. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, kurczaka, warzywa na patelnię i zalewamy to przygotowaną śmietaną. Całość dokładnie mieszamy. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 30 – 40 minut, aż warzywa i kurczak będą miękkie.

Komentarze

Podobne przepisy