Zapiekanka chlebowa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja propozycja wykorzystania resztek z wydrążonych bagietek z zapiekanek, które znajdziesz na moim profilu. W tytule jest chlebowa, bo w zasadzie każde pieczywo zalegające w chlebaku się tutaj sprawdzi. U mnie to było śniadanie, ale na obiad lub kolację też może być. Proste i smaczne jednocześnie. No to robimy :-) (przepis na dwie foremki 20/14 cm).

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolne pieczywo (najlepiej takie sprzed 1-2 dni np. 1 mniejsza bagietka lub 2 bułki lub kilka kromek chleba)
    6 jajek
    100 g świeżych kurek
    kilka pomidorków koktajlowych
    sól i pieprz do smaku
    trochę oleju lub masła do smażenia
    trochę tartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Zapiekanki Potrawy z jajek

Zapiekanka chlebowa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka chlebowa z kurkami 1. Kurki oczyścić i usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.

    Pieczywo pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni z odrobiną tłuszczu. Można też wlać sos z patelni z kurek, grzanki przejdą aromatem kurek. Upieczone grzanki przełożyć do miski. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Jajka wlać do grzanek i wymieszać.

    Naczynia żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzanki. Na górę ułożyć kurki i połówki pomidorków, na koniec posypać tartym serem.

    Piec 10-15 minut w 200 stopniach.

    Polecam, bo to pyszne i sycące danie z wykorzystaniem resztek :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gotowe pieczywo Jajka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować