Zapiekanka brokulska

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu Penne
    20dag pieczarek
    15 dag szynki (drobiowej)
    brokuły (pół główki)
    mała śmietana 12%
    5 łyżek majonezu
    zioła prowansalskie
    kostka sera żółtego (15dag)
    olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka brokulska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie (około 8min).

    Pieczarki kroimy na połówki, a następnie w duże plasterki. Podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy zioła prowansalskie.

    Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy (również na półtwardo) w osolonej wodzie.

    Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • 2. Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy układać naszą zapiekankę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy warstwę makaronu. Posypujemy pokrojoną szynką i brokułami. Na to nakładamy warstwę podsmażonych pieczarek. Całośc przykrywamy kołderką z żółtego sera.

    W miseczce łączymy majonez (5łyżek) i opakowanie śmietany, aż powstanie nam jednolity sos. Zalewamy nim zapiekankę.
  • 3. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25min, aż wierzch ślicznie nam się zapiecze.

Porady

Można podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować