Zapiekanka brokulska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie (około 8min).
Pieczarki kroimy na połówki, a następnie w duże plasterki. Podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia solimy i dodajemy zioła prowansalskie.
Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy (również na półtwardo) w osolonej wodzie.
Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
2.Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy układać naszą zapiekankę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy warstwę makaronu. Posypujemy pokrojoną szynką i brokułami. Na to nakładamy warstwę podsmażonych pieczarek. Całośc przykrywamy kołderką z żółtego sera.
W miseczce łączymy majonez (5łyżek) i opakowanie śmietany, aż powstanie nam jednolity sos. Zalewamy nim zapiekankę.
3.Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25min, aż wierzch ślicznie nam się zapiecze.
Komentarze