Zapiekanka brokułowo -kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyj a następnie oczyść kalafior i brokuł, podziel je na małe różyczki. Warzywa zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 5-6 minut. Następnie odcedź i pozostaw na sicie, aby dobrze odciekły.
2.W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, oprósz łyżką mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź zimnym mlekiem. Stale mieszając doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Oba sery pokrój w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Formę napełnij warzywami, posyp serami. Całość zalej przygotowanym sosem. Posyp listkami tymianku i posiekanymi orzechami.
4.Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180oC.
Komentarze