ZAPIEKANKA BROKUŁOWO -KALAFIOROWA

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nasza rodzina uwielbia zapiekanki warzywne, dlatego bardzo często je przygotowuję.

  • 50 min

Składniki:

  • • 1 brokuł
    • 1 kalafior
    • 20 dag sera typu rokpol
    • 15 dag sera mozzarella
    • 2 szklanki mleka
    • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka listków tymianku
    • Mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Zapiekanka brokułowo -kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj a następnie oczyść kalafior i brokuł, podziel je na małe różyczki. Warzywa zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 5-6 minut. Następnie odcedź i pozostaw na sicie, aby dobrze odciekły.
  • 2. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, oprósz łyżką mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź zimnym mlekiem. Stale mieszając doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Oba sery pokrój w drobną kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Formę napełnij warzywami, posyp serami. Całość zalej przygotowanym sosem. Posyp listkami tymianku i posiekanymi orzechami.
  • 4. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180oC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy