Zapiekanka bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce do warzyw, lub obieraczką kroimy na cienkie paski (im cieńsze tym szybciej warzywa się uduszą). Następnie wrzucamy warzywa na patelnię polewamy je odrobiną oleju i zalewamy wodą, dusimy. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy do nich pomidory obrane ze skórki, czosnek, paprykę. Zalewamy winem i dusimy. Kiedy składniki już skruszeją wrzucamy mięso mielone i doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy do momentu, gdy mięso będzie już gotowe. Następnie sosem faszerujemy makaron cannelloni, i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Dodajemy świeżych pomidorów koktajlowych i okrywamy całość serem startym na tarce. Pieczemy w temp. 200C. Kiedy ser się rozpuści lub zapiecze, zapiekanka będzie gotowa!
Komentarze