Zapiekanka Bolońska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwaga, bardzo syte. Zaproś znajomych by pomogli Ci w jedzeniu zapiekanki, bo sam nie dasz rady;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    1 pietruszka
    ½ dużego selera (korzeń)
    4 pomidory
    35 dag sera żółtego
    1 opakowanie makarony cannelloni
    Plaster świeżej papryki (do smaku)
    3 ząbki czosnku
    ¼ szklanki różowego wina
    Sól, pieprz do smaku
    250 dag mięsa mielonego
    (świeża bazylia i kukurydza do dekoracji - wedle uznania)

Zapiekanka bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa w trakcie duszenia 1.
    Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce do warzyw, lub obieraczką kroimy na cienkie paski (im cieńsze tym szybciej warzywa się uduszą). Następnie wrzucamy warzywa na patelnię polewamy je odrobiną oleju i zalewamy wodą, dusimy. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy do nich pomidory obrane ze skórki, czosnek, paprykę. Zalewamy winem i dusimy. Kiedy składniki już skruszeją wrzucamy mięso mielone i doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy do momentu, gdy mięso będzie już gotowe. Następnie sosem faszerujemy makaron cannelloni, i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
    Dodajemy świeżych pomidorów koktajlowych i okrywamy całość serem startym na tarce. Pieczemy w temp. 200C. Kiedy ser się rozpuści lub zapiecze, zapiekanka będzie gotowa!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy