Zapiekanka bolońska

5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Mocno pomidorowa, pełna pachnących Włochami przypraw zapiekanka, którą szczególnie polecam wielbicielom spaghetti bolognese.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
    200 g makaronu świderki
    200 g pomidorów z puszki
    200 g pomidorków koktajlowych
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    4 połówki suszonych pomidorów
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    150 g sera mozzarella
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka bolońska 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, suszone pomidory posiekać podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów. Gdy cebula i czosnek będą już zeszklone dodać mięso i podsmażać je przez 5-7 minut często mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy dusić aż pomidory się rozgotują, cała woda z pomidorów odparuje a mięso będzie miękkie.
  • 
zapiekanka bolońska 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Foremkę wysmarować pozostałą łyżką oliwy z pomidorów i wyłożyć na dno makaron.
  • Zapiekanka bolońska 3. Na makaron równomiernie wyłożyć mięso z pomidorami.
  • Zapiekanka bolońska 4. Ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach tarki. mięso posypać startym serem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki i ułożyć na serze. Zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku na funkcji góra dół, 5 minut przed końcem pieczenia przestawić piekarnik na funkcję grilla aby pomidorki i ser "złapały" kolor. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować