Zapiekanka bolognese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spaghetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500g ulubionego makaronu
500 g mięsa mielonego
500 ml passaty pomidorowej
300 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 300 g sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
olej do smażenia
Zapiekanka bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.
2.Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.
Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego
Komentarze