Zapiekanka bolonese

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapiekanka bolognese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spaghetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ulubionego makaronu
    500 g mięsa mielonego
    500 ml passaty pomidorowej
    300 g pieczarek 
    1 cebula
    2 ząbki czosnku 
    ok 300 g sera żółtego 
    sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
    Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.
  • Zapiekanka 2. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.
    Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować