Zapiekanka à la tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Rodzinie smakuje bardziej niż tradycyjna tarta na kruchym cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 10 ziemniaków
    ● 30 dag kiszonej kapusty
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 200 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
    ● 15 dag mąki
    ● żółtko
    ● 2,5 dag masła
    ● szczypiorek
    ● gałka muszkatołowa
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● kminek
    ● 15 dag startego parmezanu
    ● tłuszcz do formy

Zapiekanka à la tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy
    w mundurkach. Odcedzamy,
    studzimy i obieramy.
    Połowę przeciskamy przez
    praskę. Dodajemy mąkę,
    masło i przyprawy. Zagniatamy
    ciasto. Rozwałkowujemy
    i wylepiamy natłuszczoną
    formę do tarty, formując
    brzeg. Schładzamy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę
    i wytapiamy. Kapustę odciskamy
    i dodajemy do boczku.
    Doprawiamy do smaku
    i mieszamy. Smażymy 5 minut.
    Lekko studzimy. Dodajemy
    żółtko i śmietanę.
  • 3. Ciasto pieczemy 15 minut
    w temperaturze 220 °C. Wykładamy
    farsz kapuściany. Przykrywamy resztą pokrojonych
    w plastry ziemniaków.
    Posypujemy parmezanem.
    Zapiekamy jeszcze 15 minut.
    Posypujemy posiekanym
    szczypiorkiem.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy