Zapiekanka à la tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, gotujemy
w mundurkach. Odcedzamy,
studzimy i obieramy.
Połowę przeciskamy przez
praskę. Dodajemy mąkę,
masło i przyprawy. Zagniatamy
ciasto. Rozwałkowujemy
i wylepiamy natłuszczoną
formę do tarty, formując
brzeg. Schładzamy.
2.Boczek kroimy w kostkę
i wytapiamy. Kapustę odciskamy
i dodajemy do boczku.
Doprawiamy do smaku
i mieszamy. Smażymy 5 minut.
Lekko studzimy. Dodajemy
żółtko i śmietanę.
3.Ciasto pieczemy 15 minut
w temperaturze 220 °C. Wykładamy
farsz kapuściany. Przykrywamy resztą pokrojonych
w plastry ziemniaków.
Posypujemy parmezanem.
Zapiekamy jeszcze 15 minut.
Posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.
Komentarze