ziemniaki 7 szt średnich
kiełbasa cienka 60 dag
pieczarki 70 dag
ser żółty 40 dag
cebula 4 szt
oregano
masło/margaryna
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
Sposób przygotowania przepisu:
Zapiekanka
1.
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przekładamy do miski mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.
Ziemniaki po obgotowaniu kroimy na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną.
W naczyniu układamy warstwami:
- ziemniaki
- mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
- ser żółty
- ziemniaki
- mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
- ser żółty
- ziemniaki
- ser żółty
Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Podajemy z ketchupem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze