Zapiekanka

  • wyświetlono: 788 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Przepis jest prosty, a potrawa smaczna i sycąca. Gorąco polecam.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marzena Pleszczyńska, Gliwice
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1/2 kg mielonego mięsa
● 3 ząbki czosnku
● cebula
● 5 ziemniaków
● po 2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
● 1/2 kostki masła
● 1 duży słoik przecieru pomidorowego
● kubek śmietany 18-proc.
● 20 dag żółtego sera
● sól
● pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek
    szklimy na łyżce masła. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy przecier
    pomidorowy, wsypujemy cynamon i gałkę. Mieszamy
    i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  • 2. Ziemniaki kroimy w paski i gotujemy na półtwardo.
    Odcedzamy, wlewamy roztopione masło i śmietanę.
    Dusimy ok. 5 minut.
  • 3. W wysmarowanym
    masłem naczyniu żaroodpornym
    układamy
    warstwami: ziemniaki,
    mielone mięso
    i plasterki żółtego
    sera. Czynność powtarzamy.
    Pieczemy
    30-40 minut w temperaturze
    180 °C.
PPK_02-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamięso mielone

Komentarze

Podobne przepisy

zapiekanka

Dodane przez: martyneczka18

Zapiekanka

Kolejne danie, w którym wykorzystuję...

Zapiekanka wiejska

Dodane przez: bogusia82

Zapiekanka wiejska

Zapiekanka bardzo często gości...

Zapiekanka  gyros

Dodane przez: anna lasocka

Zapiekanka gyros

Bardzo pyszna i prosta zapiekanka...

Dodane przez: asiaasz

Zapiekanka.

Przepis dzięki któremu nic się...

Zapiekanka bolońska

Dodane przez: Joanna Kryla

Zapiekanka bolońska

Mocno pomidorowa, pełna pachnących...

Zapiekanka ziemniaczana

Dodane przez: smak i uczucie

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka warstwowa z ziemniakami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE