● 1/2 kg mielonego mięsa
● 3 ząbki czosnku
● cebula
● 5 ziemniaków
● po 2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
● 1/2 kostki masła
● 1 duży słoik przecieru pomidorowego
● kubek śmietany 18-proc.
● 20 dag żółtego sera
● sól
● pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Zapiekanka
1.
Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek
szklimy na łyżce masła. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy przecier
pomidorowy, wsypujemy cynamon i gałkę. Mieszamy
i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
2.
Ziemniaki kroimy w paski i gotujemy na półtwardo.
Odcedzamy, wlewamy roztopione masło i śmietanę.
Dusimy ok. 5 minut.
3.
W wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym
układamy
warstwami: ziemniaki,
mielone mięso
i plasterki żółtego
sera. Czynność powtarzamy.
Pieczemy
30-40 minut w temperaturze
180 °C.
PPK_02-2010
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze