Zapiekanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis jest prosty, a potrawa smaczna i sycąca. Gorąco polecam.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 3 ząbki czosnku
    ● cebula
    ● 5 ziemniaków
    ● po 2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
    ● 1/2 kostki masła
    ● 1 duży słoik przecieru pomidorowego
    ● kubek śmietany 18-proc.
    ● 20 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz

Zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek
    szklimy na łyżce masła. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy przecier
    pomidorowy, wsypujemy cynamon i gałkę. Mieszamy
    i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  • 2. Ziemniaki kroimy w paski i gotujemy na półtwardo.
    Odcedzamy, wlewamy roztopione masło i śmietanę.
    Dusimy ok. 5 minut.
  • 3. W wysmarowanym
    masłem naczyniu żaroodpornym
    układamy
    warstwami: ziemniaki,
    mielone mięso
    i plasterki żółtego
    sera. Czynność powtarzamy.
    Pieczemy
    30-40 minut w temperaturze
    180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy