Zapiekane zraziki

0 (0 ocen)

  • 30 min

:) ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
    2 łyżki bułki tartej
    4 łyżki mleka
    2 jajka
    sól
    pieprz
    majeranek
    łyżka koncentratu pomidorowego
    szklanka rosołu
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    maka do panierowania
    olej
    Sos;
    pól szklanki śmietany
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    3 łyżki mleka

Zapiekane zraziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą mieszamy z mlekiem, solą , jajkami i majerankiem. Dodajemy wszystko do mięsa, składniki wyrabiamy i formujemy 8 małych zrazików, każdy oprószamy mąka i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Obsmażone zraziki przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • 2. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i ketchupem , zalewamy zraziki.
    Sos: W mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietana i sola. Polewamy zraziki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, Zapiekamy 15 min. Podajemy z grubym makronem lub kluseczkami kładzionymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy