Zapiekane ziołowe filety z żółtym ryżem

0 (0 ocen)

Mięso jest niezwykle aromatyczne. Świetnie nadaje się na rodzinne imprezy lub pożywny obiad. W zestawie z warzywami i ryżem z dodatkiem kurkumy, smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

    marynata:
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka posiekanej drobno natki pietruszki
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżeczki przyprawy kucharek
    2 łyżki oleju

    ryż- 2 woreczki
    1 łyżeczka kurkumy

    warzywa- brokuł, kalafior, marchewka
    1 łyżka oleju

Zapiekane ziołowe filety z żółtym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać. Filety umyć, osuszyć i podzielić na kawałki (płaty). Następnie mięso nasmarować marynatą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Warzywa lekko zblanszować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kurkumy.
  • 3. Mięso lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie filety przełożyć wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy