Lubię dania tzw jednogarnkowe, tu w wersji dla każdego coś dobrego w formie zapiekanki. Takie danie można z powodzeniem przyrządzić z kiełbasą, boczkiem lub w wegetariańskiej wersji.
40 min
Składniki:
8 małych ziemniaków
2 średniej wielkości filety z kurczaka
1 cebula
sól, pieprz
marchewka, brokuł, kalafior.... może być z mrożonki ok 2 szklanek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól. biały pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek
1 szklanka utartego żółtego sera
Zapiekane ziemniaki z warzywami, kurczakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić w talarki i obgotować w małej ilości osolonej wody. cebulę pokroić i poddusić, nastepnie dodać pokrojone mięso, przyprawić dodać warzywa i dusić razem tylko przez chwilę.
W osobnym rondelku przygotować beszamel - masło i mąkę przesmazyć na złoty kolor stopniowo dodawać mleko ciągle mieszając trzepaczką do powstania gęstego gładkiego sosu, następnie przyprawić odrobiną soli, białego pieprzu i 1 łyżeczką gałki muszkatałowej, na końcu dodajemy utarty ser. Kokilki wysmarowane masłem wykładamy plasterkami ziemniaków na dnie i po bokach w środek układamy mięso z warzywami i zalewamy beszamelem. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Komentarze