zapiekane ziemniaki z warzywami, kurczakiem pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię dania tzw jednogarnkowe, tu w wersji dla każdego coś dobrego w formie zapiekanki. Takie danie można z powodzeniem przyrządzić z kiełbasą, boczkiem lub w wegetariańskiej wersji.

  • 40 min

Składniki:


  • 8 małych ziemniaków
    2 średniej wielkości filety z kurczaka
    1 cebula
    sól, pieprz
    marchewka, brokuł, kalafior.... może być z mrożonki ok 2 szklanek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól. biały pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek
    1 szklanka utartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaki z warzywami, kurczakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w talarki i obgotować w małej ilości osolonej wody. cebulę pokroić i poddusić, nastepnie dodać pokrojone mięso, przyprawić dodać warzywa i dusić razem tylko przez chwilę.
    W osobnym rondelku przygotować beszamel - masło i mąkę przesmazyć na złoty kolor stopniowo dodawać mleko ciągle mieszając trzepaczką do powstania gęstego gładkiego sosu, następnie przyprawić odrobiną soli, białego pieprzu i 1 łyżeczką gałki muszkatałowej, na końcu dodajemy utarty ser. Kokilki wysmarowane masłem wykładamy plasterkami ziemniaków na dnie i po bokach w środek układamy mięso z warzywami i zalewamy beszamelem. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować