Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś propozycja na szybkie, proste ale treściwe danie! Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą. Zawsze wychodzą, potrzeba mało czasu na ich przygotowanie, a smak zachwyci każdego!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦4 duże ziemniaki
    ◦2 małe kiełbaski (np. śląskie)
    ◦100 g kwaśnej śmietany
    ◦50 ml mleka
    ◦2 łyżki miękkiego masła
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦250 g żółtego sera startego na tarce
    ◦szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Przystawki

Zapiekane ziemniaki z serem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki myjemy, nie obieramy, umieszczamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez 1 godzinę. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy. Upieczone ziemniaki pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przecinamy je wzdłuż na pół i łyżeczka usuwamy środek tworząc łódeczki. Wydrążony miąższ przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, mleko, miękkie masło i połowę sera. Doprawiamy do maku solą i pieprzem i mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy ziemniaczane łódeczki. Na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i posypujemy pozostałym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

    Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Takie ziemniaczki przed podaniem można polać dodatkowo sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować