REKLAMA

Zapiekane ziemniaki z boczkiem pieczarkami i serem żółtym

wyświetlono: 108 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Takie danie przygotujesz w zaledwie w kilka chwil mogą stać się dodatkiem do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Ziemniaki wyszły przepyszne z wyraźnym posmakiem boczku i pachnących pieczarek pod serową pierzynką. Uwielbiamy takie pieczone ziemniaczki.

opublikowany: 04.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    3 pieczarki
    5 plastrów boczku
    masło do formy
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    sól do ziemniaków do gotowania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Zapiekane ziemniaki z boczkiem pieczarkami i serem żółtym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy wiórkami masła.
  • 2. Ziemniaki oprószamy ziołami oraz czosnkiem granulowanym, boczek kroimy w kosteczkę wraz z pieczarkami i wkładamy do środka ziemniaka. Układamy po plasterku sera żółtego. Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 15 minut.

Porady

Ziemniaki podajemy od razu po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE