Zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -1/2 kg młodych ziemniaków
    -100 g boczku
    -1 cebula
    -1 główka czosnku
    -sól
    -słodka papryka
    -olej

Zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, a następnie w łupkach gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. W międzyczasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Ziemniaki odcedzić, rozgnieść widelcem lub praską na kawałki. Posypać cebulką i boczkiem, porozkładać na nich ząbki czosnku. Całość posypać słodką papryka. Zapiekać 20 min. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

ziemniaki zapiekane z boczkiem