Zapiekane ziemniaczki w sosie chrzanowym

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Do przygotowania tej zapiekanki inspirację znalazłam jedząc pizzę w sieci jednej z restauracji. Dobór składników tak mi się spodobał, że postanowiłam stworzyć własne danie. Wyszło wyśmienicie!

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg młodych ziemniaczków,
    4-5 cebul,
    60-80 dag boczku wędzonego,
    15-20 ogórków kiszonych,
    duży kubek śmietany 12%,
    słoiczek chrzanu,
    pieprz, sól, koperek suszony, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane ziemniaczki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapieczone ziemniaczki 1. Ziemniaczki wyszorować, pokroić w ćwiartki, ułożyć w formie do pieczenia, natrzeć olejem z solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 20-30 min., aby się ładnie zarumieniły i żeby były miękkie.
  • Pokrojone i wymieszane składniki 2. Kroimy boczek w kostkę, cebulę w piórka, a ogórki w plasterki i wszystkie te składniki mieszamy w jednej misce.
  • Sos do zapiekanki 3. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z chrzanem i koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem.
  • Wykładamy składniki i zalewamy sosem 4. Na ziemniaki wykładamy równomiernie wymieszane warzywa z boczkiem, polewamy całość sosem i tak przygotowaną zapiekankę pieczemy jeszcze ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Chrzan Ziemniaki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować