Do przygotowania tej zapiekanki inspirację znalazłam jedząc pizzę w sieci jednej z restauracji. Dobór składników tak mi się spodobał, że postanowiłam stworzyć własne danie. Wyszło wyśmienicie!
30 min
Składniki:
2,5 kg młodych ziemniaczków,
4-5 cebul,
60-80 dag boczku wędzonego,
15-20 ogórków kiszonych,
duży kubek śmietany 12%,
słoiczek chrzanu,
pieprz, sól, koperek suszony, olej
Zapiekane ziemniaczki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki wyszorować, pokroić w ćwiartki, ułożyć w formie do pieczenia, natrzeć olejem z solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 20-30 min., aby się ładnie zarumieniły i żeby były miękkie.
2.Kroimy boczek w kostkę, cebulę w piórka, a ogórki w plasterki i wszystkie te składniki mieszamy w jednej misce.
3.Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z chrzanem i koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem.
4.Na ziemniaki wykładamy równomiernie wymieszane warzywa z boczkiem, polewamy całość sosem i tak przygotowaną zapiekankę pieczemy jeszcze ok 20 minut.
Komentarze