Zapiekane ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaczki są świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki masła
    sól i pieprz
    łyżeczka ziół prowansalskich
    listki bazylii

Zapiekane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy z 2 łyżeczkami soli około 10 minut i odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, pokrojoną cebule w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 minut w 190 C. Po upieczeniu dekorujemy listkami świeżej bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy