Zapiekane Warzywka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne,zdrowe i ciekawie wyglądające danie!!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 papryki
    1 mała cukinia
    ok. 1 litr bulionu
    natka pietruszki

    Farsz:
    1 torebka ugotowanego ryżu
    1 szklanka ugotowanego pęczaku (podczas gotowania dodać z 2-3 łyżeczki curry, aby był żółty)
    500 g mięso mielone
    2 jajka
    1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) lub 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni)
    sól,pieprz do smaku

    Sos beszamelowy:
    50 g masła
    50 g mąki
    1 kostka rosołowa
    400 ml mleka
    100-150 g startego żółtego sera
    1 żółtko
    szczypta cukru (ewentualnie gałka muszkatołowa)

Zapiekane warzywka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Do miski dodać wszystkie składniki na farsz, połączyć i doprawić do smaku.
  • faszerowane2 2. Papryki opłukać, odciąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Cukinię umyć, przeciąć na pół i za pomocą łyżki i noża wydrążyć środek.
    Warzywa nafaszerować przygotowanym farszem, włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem (do bulionu dodać posiekaną natkę pietruszki) i piec ok. 50 min. w 200° bez termoobiegu.
  • sos beszamelowy 3. Podczas pieczenia się warzyw sporządzić sos beszamelowy.
    Na patelnie wrzucić masło, gdy się roztopi dodać przesianą mąkę i mieszać do momentu pozbawienia się grudek. Następnie dodać mleko, kostkę rosołową, szczyptę cukru, ser i wszystko ciągle mieszać, aż zgęstnieje sos. Na sam koniec zdjąć sos z ognia, dodać żółtko i energicznie wymieszać.
  • faszerowana papryka 4. Warzywa po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zamiast dodawać ser do sosu beszamelowego można nim posypać danie po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy