Składniki:
4 papryki
1 mała cukinia
ok. 1 litr bulionu
natka pietruszki
Farsz:
1 torebka ugotowanego ryżu
1 szklanka ugotowanego pęczaku (podczas gotowania dodać z 2-3 łyżeczki curry, aby był żółty)
500 g mięso mielone
2 jajka
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) lub 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni)
sól,pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
1 kostka rosołowa
400 ml mleka
100-150 g startego żółtego sera
1 żółtko
szczypta cukru (ewentualnie gałka muszkatołowa)
Zapiekane warzywka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać wszystkie składniki na farsz, połączyć i doprawić do smaku.
2.Papryki opłukać, odciąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Cukinię umyć, przeciąć na pół i za pomocą łyżki i noża wydrążyć środek.
Warzywa nafaszerować przygotowanym farszem, włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem (do bulionu dodać posiekaną natkę pietruszki) i piec ok. 50 min. w 200° bez termoobiegu.
3.Podczas pieczenia się warzyw sporządzić sos beszamelowy.
Na patelnie wrzucić masło, gdy się roztopi dodać przesianą mąkę i mieszać do momentu pozbawienia się grudek. Następnie dodać mleko, kostkę rosołową, szczyptę cukru, ser i wszystko ciągle mieszać, aż zgęstnieje sos. Na sam koniec zdjąć sos z ognia, dodać żółtko i energicznie wymieszać.
4.Warzywa po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Porady
Zamiast dodawać ser do sosu beszamelowego można nim posypać danie po upieczeniu.
Komentarze