Składniki:
4 papryki
1 mała cukinia
ok. 1 litr bulionu
natka pietruszki
Farsz:
1 torebka ugotowanego ryżu
1 szklanka ugotowanego pęczaku (podczas gotowania dodać z 2-3 łyżeczki curry, aby był żółty)
500 g mięso mielone
2 jajka
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) lub 1 mała cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni)
sól,pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
1 kostka rosołowa
400 ml mleka
100-150 g startego żółtego sera
1 żółtko
szczypta cukru (ewentualnie gałka muszkatołowa)
Sposób przygotowania przepisu:
Zapiekane Warzywka
1.
Do miski dodać wszystkie składniki na farsz, połączyć i doprawić do smaku.
2.
Papryki opłukać, odciąć górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Cukinię umyć, przeciąć na pół i za pomocą łyżki i noża wydrążyć środek.
Warzywa nafaszerować przygotowanym farszem, włożyć je do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem (do bulionu dodać posiekaną natkę pietruszki) i piec ok. 50 min. w 200° bez termoobiegu.
3.
Podczas pieczenia się warzyw sporządzić sos beszamelowy.
Na patelnie wrzucić masło, gdy się roztopi dodać przesianą mąkę i mieszać do momentu pozbawienia się grudek. Następnie dodać mleko, kostkę rosołową, szczyptę cukru, ser i wszystko ciągle mieszać, aż zgęstnieje sos. Na sam koniec zdjąć sos z ognia, dodać żółtko i energicznie wymieszać.
4.
Warzywa po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Porady
Zamiast dodawać ser do sosu beszamelowego można nim posypać danie po upieczeniu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze