Zapiekane tosty z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To śniadanie jest wyjątkowo smaczne i można je przygotować w zaledwie 15 minut. Jest bardzo pożywne i zdrowe a składniki na pewno każdy ma w domu.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
    3 jajka
    1 żółtko
    1/2 kubka jogurtu naturalnego
    2 małe papryczki
    trochę szczypiorku
    3 plastry szynki
    50g potartego sera żółtego
    sól
    pieprz
    kiełki koniczyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Jajko Tosty

Zapiekane tosty z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W trzech kawałkach chleba tostowego na środku wyciąć otwory.
  • 2. Żółtko wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Na blaszce wyłożyć obok siebie trzy całe kawałki chleba i posmarować mieszanką jogurtu z żółtkami.
  • 4. Nałożyć kolejno: szynkę, ser, wycięte kawałki chleba. Chleb posmarować na górze mieszanką jogurtu z żółtkiem, do środka wbić Jajko, doprawić solą i pieprzem, posypać papryką i szczypiorkiem oraz posypać resztą sera.
  • 5. Piec 20 – 25 minut w 180° na funkcji góra dół, w zależności od tego jak mocno chcemy mieć ścięte jajko.
  • 6. Po upieczeniu można dodatkowo posypać wierzch tostów kiełkami, podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować