Pyszna przekąska.Smakuje na ciepło jak i na zimno.Podczas jedzenia jest wyczuwalny smak orzeszków.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mleka
około 1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie serowe:
25 dag sera białego
5 dag startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
kilka gałązek natki pietruszki
suszony tymianek
sól,pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
masło do posmarowania formy
5 dag startego żółtego sera
3 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
Zapiekane roladki naleśnikowe z serem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zmiksować,stopniowo wsypując mąkę.Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki,a gdy zbyt gęste dodać mleka.
Z przygotowanego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju,po kilka chwil z każdej strony.
2.Ser biały wymieszać z serem żółtym,dodać orzeszki,drobno pokrojoną natkę pietruszki i przyprawić solą,pieprzem i tymiankiem.
3.Naleśniki smarować farszem,zwijać ruloniki,następnie kroić kilku centymetrowe roladki.
4.Formę do zapiekania posmarować masłem,ułożyć w niej roladki,następnie posypać orzeszkami i serem żółtym.
5.Roladki zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze