Zapiekane roladki makaronowe z kapustą i wiejską kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowy makaron w formie roladek, zapiekany dodatkowo w piekarniku. O farszu to już nie wspomnę, pyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na makaron:
    400g mąki
    2 jajka
    50g masła
    Szczypta soli
    1/3 szklanki zimnej wody

    Farsz:
    500g kiszonej kapusty
    250g pieczarek
    100g wiejskiej kiełbasy
    1 duża cebula
    Sól, pieprz, kminek

Zapiekane roladki makaronowe z kapustą i wiejską kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na makaron: Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Może stać całą noc. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2- 3 mm na kształt prostokąta. Wyłożyć nadzienie, zwinąć w roladę. Pokroić na równe części. Roladki ułożyć luźno w naczyniu posmarowanym tłuszczem, podlać wodą do 2/3 wysokości roladek. Piec przez ok. 60 minut w 200stopniach. Gdyby woda wyparowała należy ją natychmiast uzupełnić wrzątkiem.
  • 2. Farsz Kapustę wypłukać 2 razy w zimnej wodzie, ugotować do miękkości. Pieczarki obrać pokroić talarki, cebulę i kiełbasę w kostkę. Kiełbasę i cebulę przesmażyć razem z pieczarkami bez dodatku tłuszczu ok. 5 minut. Pod koniec dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut. Doprawić do smaku. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy