Zapiekane ravioli

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ulubione pierożki z ulubionym sosem pomidorowym.

jull13
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

RAVIOLI:
- mąka pszenna: 250 gramów
- mąka graham: 100 gramów
- jajka: 3 sztuki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- sól: 1 szczypta
- brokuł: 1 sztuka
- ser żółty (tarty): 50 gramów
- czosnek: 2 ząbki
SOS:
- mięso mielone: 30 dekagramów
- pomidory krojone bez skórki: 1 puszka
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
- marchew: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- bulion drobiowy (może być z kostki): 8 łyżek
- bazylia, gałka muszkatołowa, papryczka ostra, sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta

- mozzarella duza kula: 1 sztuka
- bułka tarta: 3 łyżki
- tarty ser zółty: 30 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekane ravioli

  • 1. Wyrobić ciasto na pierogi: wymieszać mąki, dodać jajka, oliwę, sól i zagnieść. Odstawić na kilka minut. Ugotować główki brokułu do miękkości. Rozgnieść je w misce i wymieszać ze startym serem, czosnkiem i przyprawami.
    Rozwałkować ciasto, podzielić na dwie części: na jednej rozłożyć kulki farszu co ok. 2 cm, drugą przykryć, zgnieść miejsca pomiędzy farszem i kółkiem do cięcia wyciąć ravioli. Ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. marchew i cebulę obrać, posiekać. Mięso podsmażyć na patelni. W garnku dusić warzywa w oliwie, po kilku minutach dodać do nich mięso, doprawić i dalej dusić. Po ok. 10 min dodać pomidory, 4 łyżki bulionu i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Sos zostawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, na ok 40 min.
  • 3. naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pierogi wymieszać z sosem, skropić bulionem, posypać żółtym serem i bułką tartą. Na wierzchu poukładać plastry mozzarelli. Zapiekać w 200ºC przez 20min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonekuchnia włoskabrokułobiadkolacja we dwojekonkurs_zapiekankipomidory krojone bez skórki

Komentarze

Podobne przepisy

Zielone ravioli z płynnym żółtkiem

Dodane przez: Nevermore21

Zielone ravioli z płynnym żółtkiem

Doskonała alternatywa dla pierożków...

Ravioli w sosie kurkowym

Dodane przez: ewelina89w

Ravioli z kurczakiem w sosie kurkowym

Jeśli brakuje wam czasu na własne...

Ravioli z pieczarkami

Dodane przez: alaaa

Ravioli z pieczarkami

Czasami mamy brak czasu lub pomysłu...

ravioli

Dodane przez: agf11

Ravioli z mięsem w sosie pomidorowym

potrawa inspirowana kuchnią włoską...

Domowe ravioli z dynią i serem ricotta

Dodane przez: PolskaGotuje

Domowe ravioli z dynią i ricottą

Ravioli jest cieniutkie i miękkie...

Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie

Dodane przez: Iwona75

Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie

Polski fusion, czyli połączenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE