Temu daniu nie oprze się nikt. Pachnie latem, ziołami i pysznym zapiekanym serem feta.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
2 łyżeczki musztardy
paska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego czosnku i suszonego oregano
250 gram zielonej fasolki lub żółtej
300 ml siekanych pomidorów z puszki, z własnych zapasów lub 3- 4 szt świeżych
oregano do smaku
papryczka chili ok. 1/2 łyżeczki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/2 opakowania sera feta
natka pietruszki posiekana ok. 1 garść
Zapiekane pulpety z fasolką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski, posolić, dodać pieprz, czosnek, musztardę, papryczkę chili i oregano . Wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć okrągłe pulpeciki.
Fasolkę ugotować al' dente ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. W naczyniu żaroodpornym umieścić pomidory, dodać oliwę, czosnek i oregano - całość wymieszać. Rozłożyć na sosie pomidorowym fasolkę oraz pulpety. Skruszyć fetę i posypać całość. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 190 C około 15 minut. Posypać natką.
Komentarze