Zapiekane pulpety z fasolką w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Temu daniu nie oprze się nikt. Pachnie latem, ziołami i pysznym zapiekanym serem feta.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
    2 łyżeczki musztardy
    paska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka mielonego czosnku i suszonego oregano

    250 gram zielonej fasolki lub żółtej
    300 ml siekanych pomidorów z puszki, z własnych zapasów lub 3- 4 szt świeżych
    oregano do smaku
    papryczka chili ok. 1/2 łyżeczki
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    1/2 opakowania sera feta
    natka pietruszki posiekana ok. 1 garść

Zapiekane pulpety z fasolką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski, posolić, dodać pieprz, czosnek, musztardę, papryczkę chili i oregano . Wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć okrągłe pulpeciki.
    Fasolkę ugotować al' dente ok. 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. W naczyniu żaroodpornym umieścić pomidory, dodać oliwę, czosnek i oregano - całość wymieszać. Rozłożyć na sosie pomidorowym fasolkę oraz pulpety. Skruszyć fetę i posypać całość. Zapiekać w piekarniku nagrzanym na 190 C około 15 minut. Posypać natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy