Zapiekane pulpety

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna i sycąca propozycja obiadowa, w formie zapiekanych pulpetów.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pulpety:
    0,6 kg mięsa mielonego,
    1 kajzerka,
    1 jajko,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól,
    pieprz,
    mąka do obtoczenia

    Sos:
    1 puszka krojonych pomidorów,
    1szkl. bulionu,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    2 ziarna pieprzu,
    2 ząbki czosnku,
    szczypta cukru,
    1 łyżeczka bazylii

Zapiekane pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Pieczemy ok. 30-35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy