Zapiekane placki babci

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Lubię gotować, piec i robić sałatki. Zwykle przyrządzam niedrogie, szybkie do zrobienia potrawy. Kucharzenie to moja pasja, dlatego wciąż poszukuję nowych smaków

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg ziemniaków
    ● jajko
    ● 2 łyżki mąki
    ● cebula
    ● 4 plastry wędzonego boczku
    ● 10 dag pieczarek
    ● 2 pomidory
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Zapiekane placki babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane placki babci 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę obieramy
    i siekamy lub ścieramy na
    tarce. Masę ziemniaczaną i cebulę
    wkładamy do miski i wbijamy
    jajko. Mąkę przesiewamy
    i wsypujemy do masy. Dokładnie
    mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Na patelni
    rozgrzewamy olej. Smażymy 4 duże placki z obu stron
    na złoty kolor.
  • Zapiekane placki babci 2. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i osuszamy. Kroimy
    w plasterki. Pomidory myjemy
    i również kroimy w plastry. Ser
    ścieramy na tarce o małych
    oczkach.
  • Zapiekane placki babci 3. Placki układamy na wyłożonej
    papierem do pieczenia blasze.
    Na każdym kładziemy
    porcję pieczarek, plastry pomidora
    i po plastrze boczku.
    Posypujemy żółtym serem.
    Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury 200 °C. Placki zapiekamy
    ok. 5 minut.

Porady

Ser na plackach powinien się roztopić – w razie potrzeby wydłużamy czas zapiekania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy