Zapiekane pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

Niby zwykłe pierogi, ale podane w ten sposób zyskują na smaku.

Składniki:


  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    ciepła woda
    Farsz:
    około 1 kg gotowanych ziemniaków
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/4 kostki margaryny
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    żółty ser
    przyprawa do zapiekanek
    olej

Zapiekane pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść jak na tradycyjne pierogi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól i jajko oraz ciepłą wodę w takiej ilości aby powstało gładkie na pierogi.
  • zapiekane pierogi z ziemniakami 2. Farsz: Ugotowane wcześniej zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie. Do skręconych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, roztarty majeranek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem( ja doprawiam tak na bardzo pikantnie)
  • zapiekane pierogi z ziemniakami 3. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i nakładając na nie po porcji farszu zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  • zapiekane pierogi z ziemniakami 4. podsmażone pierogi ułożyć w naczyniu do zapiekania posypać je startym serem i przyprawą do zapiekanek, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, podawać z czerwonym barszczem.

Porady

Pierogi można też podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem są wtedy równie smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy