Zapiekane pieczarki nadziewane ryżem

0 (0 ocen)

Mąż jest miłośnikiem pieczarek w każdej postaci, więc to danie bardzo mu zasmakowało.

Składniki:

  • 800 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 torebka ryżu
    sól, pieprz
    słodka papryka
    masło do smażenia
    100 g żółtego sera
    szczypiorek
    Sos:
    150 g słodkiej śmietanki
    2 ząbki czosnku
    150 ml mleka
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

Zapiekane pieczarki nadziewane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, usuwamy trzonki i kroimy je. Topimy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz trzonki z przeciśniętym czosnkiem. Ryż gotujemy, dodajemy do pieczarek i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  • image-02meq08 2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim kapelusze pieczarek dnem do góry. Następnie napełniamy je ryżem.
  • image-0n3yunn 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy i powstałym sosem zalewamy pieczarki. Na wierzchu rozsypujemy starty ser i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy