Zapiekane patisony

0 (0 ocen)

zdrowe danie dla "warzywożerców"

Składniki:

  • 4 patisony, puszka ciecierzycy, 2 marchewki, cebula, natka pietruszki, 500 ml warzywnego bulionu, 5 łyżek startego żółtego sera, 2 łyżki sezamu, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Zapiekane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieram, kroję w słupki i przez 3 minuty gotuję w bulionie.
  • 2. Marchewki odcedzam. Wywar zachowuję.
  • 3. Na suchej patelni rumienię sezam.
  • 4. Obieram cebulę i siekam ją drobno.
  • 5. Miksuję razem ząbki czosnku, 2 łyżki wody i odsączoną ciecierzycę.
  • 6. Do zmiksowanej masy dodaję marchew, cebulę, sezam i do smaku natkę, sól, i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
  • 7. Wydrążam patisony, a następnie wypełniam je przygotowaną masą.
  • 8. Patisony układam w formie, podlewam bulionem i przykrywam. Zapiekam 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą mięciutkie.
  • 9. Pod koniec pieczenia posypuję patisony serem żółtym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy