Zapiekane papryki Doroty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy chce zrobić romantyczną kolacje dla mojego chłopaka, takie papryczki, które nauczyła mnie robić mama są na taką okazję idealnym daniem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości papryk(najlepiej czerwone)
    20 dkg mięsa mielonego
    2 torebki ryżu
    2 cebule
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    15 dkg żółtego sera
    łyżka oleju
    sól
    pieprz
    bazylia
    przyprawa do mięsa mielonego
    zioła prowansalskie
    szklanka wody

Zapiekane papryki doroty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz mięso mielone, przypraw do smaku przyprawami , dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmaż wszystko przez 10 minut
  • 2. to osolonej wody wrzuć torebki ryżu i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do miesa mielonego
  • 3. Dokładnie umyj papryki, odetnij górną część z ogonkiem oraz oczyść je w środku. Na tak przygotowane papryki nałóż wcześniej przygotowany farsz, posyp startym serem żółtym i przykryj górną częścią. ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej papryki do połowy szklanką wody.
  • 4. Wstaw papryki do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 minut.

Porady

Aby wzbogacić potrawę do farszu można dodać podsmażone pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy