Zapiekane naleśniki ziołowe z mięsem mielonym i pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne i bardzo syte. Mogą być propozycją na obiad i na kolację. Stanowią także fajny pomysł na podjęcie gości.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE (na ok. 14 naleśników)

    3 szklanki mąki
    3 szklanki wody
    4 jajka
    szczypta pieprzu
    pół łyżeczki soli
    łyżka ziół prowansalskich

    ORAZ:
    700-800 g mięsa z łopatki/szynki wieprzowej
    400 g koncentratu pomidorowego + szklanka wody
    1 duża cebula

    100 g sera żółtego
    olej do smażenia
    sól, cukier, majeranek, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki ziołowe z mięsem mielonym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy mikserem na jednolitą masę. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 2. Mięso kroimy na kawałki, mielimy dwukrotnie i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • 3. Koncentrat rozrabiamy ze szklanką wody, dodajemy do tego usmażone mięso. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju, dodajemy do mięsa i wszystko razem doprawiamy łyżką majeranku, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut często mieszając.
  • 4. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 2 łyżek farszu i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim naleśniki. Całość zapiekamy 5-10 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować