Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

4.5 (178 ocen)

  • 20 min

Nasze ulubione danie ze szpinakiem, szybkie i zawsze wszystkim smakuje!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    2 szklanki mąki,
    400 ml mleka,
    1 jajko,
    1 łyżeczka sody,
    1 łyżka oleju,
    szczypta soli
    Nadzienie szpinakowe:
    500 g mrożonego szpinaku,
    100 g masła,
    3 ząbki czosnku,
    3 łyżki śmietany 18%,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz do smaku,
    200 g sera np. tylżyckiego (ważne żeby był wyrazisty w smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajko wymieszaj z odrobiną mąki, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Dodawaj powoli mąkę na przemian z mlekiem cały czas mieszając, na końcu dodaj sodę i olej. Wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Smaż cienkie naleśniki.
  • 2. Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekany czosnek i podduś aż czosnek zmięknie. Dodaj zamrożony szpinak i przykryj rondel. Niech szpinak się dusi ok. 10 minut. Do gorącego szpinaku dodaj śmietanę, przyprawy oraz 100 g startego na drobnej tarce sera. Wymieszaj.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Gorącą masą smaruj naleśniki i zwijaj ze w rulony lub w formę krokieta. Naleśniki ciasno poukładaj w naczyniu. Posyp resztą sera oraz gałką muszkatołową. Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować