Nasze ulubione danie ze szpinakiem, szybkie i zawsze wszystkim smakuje!
20 min
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki,
400 ml mleka,
1 jajko,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka oleju,
szczypta soli
Nadzienie szpinakowe:
500 g mrożonego szpinaku,
100 g masła,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki śmietany 18%,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
200 g sera np. tylżyckiego (ważne żeby był wyrazisty w smaku)
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajko wymieszaj z odrobiną mąki, dodaj trochę mleka i wymieszaj. Dodawaj powoli mąkę na przemian z mlekiem cały czas mieszając, na końcu dodaj sodę i olej. Wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Smaż cienkie naleśniki.
2.Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekany czosnek i podduś aż czosnek zmięknie. Dodaj zamrożony szpinak i przykryj rondel. Niech szpinak się dusi ok. 10 minut. Do gorącego szpinaku dodaj śmietanę, przyprawy oraz 100 g startego na drobnej tarce sera. Wymieszaj.
3.Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Gorącą masą smaruj naleśniki i zwijaj ze w rulony lub w formę krokieta. Naleśniki ciasno poukładaj w naczyniu. Posyp resztą sera oraz gałką muszkatołową. Zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści.
Komentarze