Zapiekane naleśniki z ziemniakami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja propozycja na piątkowy obiad :) przepis wymyślony przeze mnie - wyszło syto i smacznie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 1/2 szklanki mąki
    jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    ok. 1/2 kg ziemniaków
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 cebula
    olej do smażenia
    pieprz

    Oraz:
    10 dag startego żółtego sera

Zapiekane naleśniki z ziemniakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na chwilę i usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podusić. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać odsączonego tuńczyka, podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem.
  • image-1qxvs8q 3. Na każdego naleśnika nakładać po porcji farszu i zwijać w roladki. Gotowe ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i posypać po wierzchu startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy