Zapiekane naleśniki z twarożkiem

0 (0 ocen)

Pyszne na ciepło i na zimo. Zwyczajne naleśniki z twarożkiem zapiekane pod śmietanką i płatkami migdałów będą świetne na podwieczorek lub kolację

Składniki:


  • Naleśniki:
    150 g mąki
    3 jajka
    400 g mleka
    Farsz:
    400 g twarogu
    1 jajko
    1 garść rodzynek
    2 łyżki cukru
    Polewa:
    100 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    1 garść płatków migdałowych



Zapiekane naleśniki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Naleśniki: składniki na ciasto zmiksować dokładnie, odstawić na 30 minut. Po tym czasie zmiksować ponownie i smażyć cienkie naleśniki.

    Do twarożku dodać cukier i żółtko, wymieszać. Białko ubić na sztywno.

    Białko i rodzynki dodać do twarożku, wymieszać delikatnie.

    Na naleśniki nakładać po łyżce nadzienia, składać na pół i zwijać w różyczki.

    Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    Śmietankę zmiksować z cukrem i jajkiem. Polać naleśniki. Posypać płatkami migdałowymi.

    Zapiekać około 20-25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy