Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym to propozycja na wyjątkowy deser lub obiad z okazji Dnia Dziecka. Doskonale smakują i są przy tym łatwe w przygotowaniu. Tak przygotowany deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W mojej wersji tej prostej słodkości naleśniki są z nadzieniem z białego sera, ale możecie przygotować takie, jakie lubicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    500 ml mleka 3,2 %
    250 g mąki pszennej
    100 ml oleju
    20 ml wody gazowanej
    20 g cukru
    20 g cukru waniliowego
    20 g smalcu
    8 g proszku do pieczenia
    2 jajka
    nadzienie
    250 g białego sera
    50 g cukru
    sos czekoladowy
    250 ml śmietany
    100 ml gotowego sosu czekoladowego
    dodatkowo
    20 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Zapiekanki Sosy

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz 250 ml mleka miksujemy. Do ciasta dolewamy pozostałe mleko, olej oraz wodę. Miksujemy. Patelnie mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy smalec. Smażymy naleśniki po około minucie z dwóch stron. Studzimy.
    Nadzienie: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy.
    Sos czekoladowy: Ciepłą śmietanę łączymy z gotowym sosem czekoladowym,
    Formę żaroodporną smarujemy masłem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem serowym. Zawijamy w rulon. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki naleśników stawiamy pionowo. Zalewamy sosem czekoladowym. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki są gotowe do zjedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować