Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaskakujące swym wspaniałym smakiem bardzo proste danie na wyjątkowy obiad rodzinny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    150g mąki orkiszowej ciemnej (możecie użyć dowolnej maki)
    100g mąki orkiszowej jasnej
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli himalajskiej
    100ml mleka
    250ml wody gazowanej
    Odrobiną oleju do smażenia

    Farsz:
    500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
    300ml passaty pomidorowej
    1 cebula
    60g kukurydzy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka oregano
    Odrobina oleju do smażenia

    Dodatkowo:
    300ml passaty pomidorowej do zalania naleśników
    Sól i pieprz do smaku
    Liście szpinaku
    Mozarella light lub ser żółty
    Ser feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane naleśniki 1. Naleśniki:
    1.Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do miski i zmiksować mikserem na jednolitą, gładką masę.
    Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
    Farsz:
    2.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na małej ilości tłuszczu, a następnie dodać mięso mielone, passate pomidorową, oregano, sól, kukurydzę i wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem do zredukowania się sosu.
    3.Następnie na każdy naleśnik nałożyć farsz i zawinąć je tak samo jak krokiety, układać w naczyniu żaroodpornym. Wszytsko zalać doprawiona passatą pomidorową i posypać startym żółtym serem lub mozarellą. Piec ok. 25min w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika udekorować szpinakiem i posypać serem feta. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować