Zapiekane naleśniki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne naleśniki, smakujące każdemu niezależnie od wieku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    300 g mąki pszennej
    1 jajko
    300 ml mleka
    250 ml wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    700 g mięsa mielonego (łopatka)
    70 g cebuli
    20 g tłuszczu
    1/2 jaja
    75 g bułki czerstwej
    sól
    pieprz

    ser żółty (do posypania)

Zapiekane naleśniki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzić ciasto naleśnikowe. Odstawić na 20-30 minut.
  • 2. Sporządzić nadzienie mięsne (tak jak do pierogów).
  • 3. Z ciasta smażyć naleśniki, smarować je nadzieniem i zawijać w rulony zamknięte.
  • 4. Uformowane naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym.
  • 5. Posypać z wierzchu tartym żółtym serem i zapiekać w 180°C do zrumienienia się sera.
  • 6. Podawać z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy