Zapiekane naleśniki z kiszoną kapustą

4.5 (185 ocen)

Danie świetne na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki pszennej typ 1850
    0.5 szklanki mleka
    0.5 szklanki gazowanej wody mineralnej
    niecała łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    farsz:
    300 g kiszonej kapusty
    3 marchewki
    łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    sos:
    100 g koncentratu pomidorowego
    100 ml przegotowanej wody
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz ziołowy
    dodatkowo:
    100 g żółtego sera
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodać więcej wody. Usmażyć cienkie naleśniki. Kapustę odsączyć z soku. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć z kapustą. Warzywa przesmażyć na oleju, doprawić. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić z wodą, dodać zioła prowansalskie i pieprz ziołowy. Naleśniki faszerować kapustą i zwijać w rulony. Tak przygotowane ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować