Naleśniki nie muszą być zawsze podawane na słodko.Dwa składniki czyli kasza gryczana i pieczarki urozmaicą nam je i pokażą ich nowe oblicze w smaku i zapachu.
35 min
Składniki:
4 szkl mąki tortowej,
4 szklanki mleka,
4 jajka,
3 łyżki oleju,
150 g kaszy gryczanej,
0,5 kg pieczarek
1 cebula,
pieprz do smaku,
papryka mielona,
sól do smaku,
natka pietruszki świeża,
4 łyżki keczupu o łagodnym smaku
Zapiekane naleśniki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka ,jajek i szczypty soli z dodatkiem 3 łyżek oleju robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy 8-10 naleśników.
2.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w drobną kostkę . W rondelku przesmażamy cebule na łyżce oleju.
3.W rondelku rozgrzewamy 2- 3 łyżki margaryny ,wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy je i smażymy do odparowania wody. Dodajemy przesmażaoną cebulke.
4.Kasze najlepiej w woreczkach po 100 g gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy półtora woreczka.
Mieszamy, dorzucamy pietruszkę, dodajemy keczup, a nastepnie doprawiamy do smaku pieprzem. Studzimy.
5.Na przygotowane wcześniej naleśniki nakładamy porcje farszu.
Zwijamy w luzne krokiety.
Układamy na posmarowanej folii aluminiowej położonej wcześniej na dużą blaszke.
Posypujemy mieloną papryką .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i zapiekamy 15 minut.
Podajemy na ciepło np z keczupem lub dipem.
Komentarze