Zapiekane naleśniki koperkowe z farszem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Koperkowe naleśniki nadziane farszem pieczarkowym i zapieczone pod sosem koperkowym.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    szklanka mleka
    pół szklanki wody gazowanej
    3 jajka
    czubata szklanka mąki krupczatki
    pęczek koperku
    szalotka
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    łyżka oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
    masło klarowane do natłuszczenia patelni
    farsz:
    500 g pieczarek najlepiej brązowych
    2 szalotki
    2 łyżki masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    lubczyk, może być suszony
    drobno pokrojona marchewka, może być suszona
    kilka kropli soku z cytryny

    sos:
    łyżka masła
    łyżka mąki
    szklanka mleka
    sól
    2 łyżki posiekanego koperku
    łyżeczka suszonej marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekane naleśniki koperkowe z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy koperek i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.
    Odstawiamy na pół godziny.


    Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.


    Pieczarki i szalotki w całości dusimy na maśle, powinny się przyrumienić. Pieczarki solimy, dodajemy do nich drobno pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Pieczarki powinny być rozdrobnione, nie zmielone na papkę.


    Naleśniki przekładamy farszem i zwijamy.

    Układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

    Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Zestawiamy na chwilę z ognia i dolewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy sól, marchewkę oraz koperek. Podgrzewamy ciągle mieszając.

    Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy w 180°C przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować