Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem

4.5 (192 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubimy naleśniki w każdej postaci,dzisiejsze danie powstało pod synka,jaka radość była gdy smacznie się zajadał i głaskał po brzuszku,naleśniki w tej formie można podawać na kolacje jak i obiad.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma okrągła 24 cm

    3 jajka L
    2 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe po 40 g
    4 łyżki mąki pszennej
    200 ml kefiru
    200 ml wody gazowanej
    2 łyżki oleju

    Nadzienie:

    2 kostki twarogu półtłustego
    2 łyżki cukru
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    ulubiony dżem-opcjonalnie

    Zalewa:

    2 jajka L
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:

    masło do posmarowania formy
    odrobina oleju do smażenia naleśników
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki budyniowe na kefirze z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem. 1. Do miski wbijamy jajka,wsypujemy cukier,mąkę,proszek budyniowy,wlewamy olej,kefir,wodę gazowaną,całość miksujemy dosłownie chwilę do połączenia składników.Smażymy z obu stron na odrobinie oleju.
    Twaróg rozgniatamy widelcem,wsypujemy cukier i wlewamy jogurt,całość mieszamy do połączenia i powstania jednolitej masy.
    Naleśnik smarujemy dżemem-opcjonalnie,na dżem wykładamy łyżkę twarogu,rozsmarowujemy i zwijamy w rulon,i tak do wykończenia naleśników i nadzienia.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy spiralnie naleśniki,
  • Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem. 2. zaczynając od brzegów naczynia,całość przyklepujemy ręką następnie jajka roztrzepujemy z jogurtem i zalewamy naleśniki,
  • Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem. 3. wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 30 min.
  • Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem. 4. Podajemy na ciepło,ale na zimno są równie smaczne :-)

Porady

Naleśniki w tej formie można podawać na kolacje jak i obiad a nawet podwieczorek,są smaczne na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować