Zapiekane muszle z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam tuńczyka w wodzie, bez żadnego oleju ani przedziwnych sosów. Dla mnie ma najwięcej aromatu i smaku w porównaniu do innych jego wersji.

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu muszle
    1 puszka z tuńczyka
    5 łyżek ryżu
    1/2 puszki kukurydzy
    1 duża cebula
    2 łyżeczki musztardy dijon
    1/2 szklanki pasty z pomidorów
    3 łyżki mocnego keczupu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 sera camembert

    sól, majeranek, pieprz

Zapiekane muszle z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garze zagotować wodę z solą i ugotować w niej makaron (po parę sztuk, aby się nie rozleciał) al dente (ok 14 minut bez przykrywki). Ryż ugotować w 3/4 szklanki wody.
  • 2. Tuńczyka odsączyć, połączyć z kukurydzą, ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą (cebulkę smażymy na oleju, przyprawiamy solą i majerankiem), pokrojonym w kostkę serem i musztardą dijon. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Następnie układamy je w miarę ciasno na formie do zapiekania.
  • 3. Pastę z pomidorów mieszamy z keczupem i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę. Danie podpiekamy przez ok 15 minut w 150*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy